Marea schimbare în formare
Cu siguranță această schimbare ar fi avut loc și fără ”ajutorul” pandemiei COVID-19*, dar mai lent.
*cunoscută și sub numele de pandemia de coronavirus, cauzată de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2).
Cursurile / formarea profesională s-a mutat în sistem on-line.
Ce a adus această schimbare:
**recomandăm trainerilor să își mute atenția de la platformele de video-conferințe, gen Zoom, către alte platforme colaborative, gen LMS (moodle, colltrain etc.)
Marea schimbare este totuși creșterea capacității societății în a gestiona tehnologia digitală. Fie participanți, fie traineri, toți actorii din procesele de formare, au devenit mai iscusiți în a gestiona dispozitive diverse și aplicații software variate.
Cum s-au transformat principiile învățării?
Iată câteva exemple din domeniul andragogiei / învățării la adulți care s-au modificat recent, acum fiind la modă:
Taxonomia lui BLOOM, mai nou are o nouă versiune: ”Taxonomia DIGITALĂ a lui Bloom”
Cu focus, de exemplu, pe ”a bifa”, ”a comenta”, ”a prelua” / motoare de căutare, platforme din social media. Ori, în domeniul psiho-motor, pe ”a programa”, ”a edita”, ”a publica” / wiki, sursă.
CIclul lui Kolb a suferit o nouă paradigmă.
Stilurile de învățare activ și pragmatic (cărora le corespund în ”The Four Stage Learning Cycle” al lui David Kolb, acele etape în care ”aplic / fac”, respectiv ”simt”) acum sunt evaluate și la nivel digital, pentru că - nu-i așa? - ”a observa” un curs pe Zoom reprezintă neapărat ”a face”? Cu toate acestea și ceea ce ”nu faci” reprezintă un comportament deprins. Dar despre asta într-un alt articol... Pentru că, chiar și în era pandemică și post-pandemică, modelul EDOF.eu poate aduce învățare experiențială celui care participă la o sesiune în sistem on-line.
Stilurile de comunicare
Cu siguranță nu suntem doar un stil de comunicare. În situațiile din viață alegem să comunicăm fie auditiv, fie vizual, fie tactilo-chinestezic, ori digital, în funcție de preferințe. Doar că în ultimii doi ani am dezvoltat foarte mult sub-modalități din sfera dialogului intern, a stilului digital.
Și dacă până acum... înainte de a intra într-un proces de comunicare, ne gândeam nu de două, ci de trei ori... de acum înainte fie (1) am învățat să gestionăm mai bine dialogul intern și să ne dăm voie să găsim acel canal de comunicare potrivit situației, fie (2) ne-am speriat de indecizia pe care ne-o inspiră digitalul, vast și divergent, în raționalizarea criteriilor de analiză.
Principiile învățării la adulți
Şase principii:
Schimbare: Informarea nu este suficientă, este necesară schimbarea comportamentului
Formabilul este necesar (fiind responsabil de procesul propriu de dezvoltare) să caute acel trainer sau furnizor de formare care face mai mult decât îi vorbește.
Intensitate: Activităţile de învăţare solicitante sunt preferate
Formabilul va pleca din curs cu ceva, dacă de fiecare dată când va fi atent la sesiune (căci on-line-ul îți dă voie să mai faci și alte lucruri simultan) formatorul va construi șanse pentru formabil de a lucra, de a simți, de a auzi acolo ceva intens. Și va pleca cu mult mai puțin dacă formatorul va crea situații de învățare confortabile.
Exersare: Ca învăţarea să aibă loc este necesară repetarea noilor abilităţi
Învățarea este despre cunoștințe, dar este și despre abilități... Nu toate se pot exersa on-line, cu tastatura sau cu foaia și pixul în față. Pentru unele este nevoie de condiții reale de muncă. Sau măcar simulate. De aceea, învățarea la distanță trebuie să fie ”blended” cu învățare față în față, sau măcar cu sarcini de genul înregistrarea video a exersării comportamentului.
Efect pozitiv: Oamenii sunt dornici să repete experienţe de învăţare care au avut succes şi să evite experienţele soldate cu eşec
De ce se ascund participanții la Zoom să deschidă camerele video? Pentru că le este teamă de efectul implicării în acțiuni alături de persoane pe care nu doar că nu le cunoști, dar nici nu ai ocazia să le cunoști, așa cum se întâmplă în cazul cursurilor față în față. Este mai confortabil să stai ascuns. Efectul ascunderii pare a fi pozitiv. Iar oamenii învață să se ascundă și la locul de muncă. (ex. verifică în ședințele on-line de la locul de muncă, câți se implică activ?)
Pentru adult, îmbunătățirea rezultatului la locul de muncă, sau în viața personală, prin orchestrarea noii competențe, presupune cel mai mare efect pozitiv. Iar în on-line obții astfel de dovezi de orchestrare doar prin creșterea gradului de interactivitate în discuții.
Prima impresie: Primele impresii sunt cele mai durabile
Formabilul nu va intra
Responsabilitate: responsabilitatea în activitățile de învățare la adulți... este a adultului.
Formatorul este obligat să asigure în on-line și metode și mijloace de formare care să asigure interactivitatea, exersarea comportamentului de deprins, discuțiile în perechi sau grupuri etc. Sunt în Internet o mulțime de instrumente și platforme care oferă astfel de oportunități. Iar EDOF.eu presupune, prin implementare, asigurarea diversificării cadrului și instrumentelor de învățare.

Atunci când analizăm stadiul maturității angajatului***:
***multiple modele bazate sau nu pe teoria lui Ken Blanchard referitoare la ”Situational Leadership Model”
Dacă aveți și alte păreri despre cum a influențat pandemia, apropierea de digital, învățarea adulților, le așteptăm.
Dar, cel mai important, este să fiți conștienți și să vă adaptați sistemele interne de formare... în concordanță!