Despre centrele de evaluare se vorbește tot mai mult. Mai ales la început de an, când se implementează cele mai multe acțiuni ale Sistemului de Management al Performanțelor.
Evaluarea angajaților se poate realiza:
Despre evaluarea competențelor profesionale vorbim în legătură cu o anumită ocupație și a standardului ocupațional aprobat și publicat de către ANC, sau pentru o meserie ce nu neapărat apare în nomenclatoare (COR, NC, RNCP etc.) și a listei sale de competențe / comportamente, pe care angajatorul le consideră importante, fie acestea de bază sau generale.
Competențe specifice, standard ocupațional, metode și instrumente de evaluare, aspecte cheie de evaluat, proces de evaluare, candidat, evaluator, certificare. Acestea sunt câteva dintre conceptele cheie din domeniul evaluării competențelor profesionale.
Beneficiile sistemului de certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale sunt numeroase:
La finalul unui proces de evaluare și certificare a competențelor profesionale, candidatul care a obținut certificatul pentru o parte sau toate competențele specifice unei meserii, se va bucura de avantaje considerabile:
Un angajator poate autoriza un centru de evaluare în interiorul companiei sau instituției, pentru că astfel va demonstra un interes ridicat faţă de angajaţi, contribuind la creşterea motivării profesionale a acestora, prin recunoașterea competențelor lor.
Certificatele de competenţă reprezintă un instrument util, eficient, structurat şi măsurabil, în dezvoltarea profesională a personalului, iar angajatorul poate efectua recrutarea şi selecţia personalului utilizând informaţiile conţinute în certificatul de competenţă şi poate proiecta posturile din organizaţie conform standardelor, care precizează aptitudinile şi cunoştinţele necesare desfăşurării activităţilor specifice.
Cel mai important în multe contexte este criteriul financiar. Iar evaluarea competențelor poate fi un instrument de stabilire a bugetelor de formare, dacă se realizează anterior conceperii programelor de învățare la locul de muncă.
Așadar, evaluarea se poate realiza înainte de procesul de formare, pentru evaluarea pre-achizițiilor, sau în timpul programelor de formare, ca suport pentru revizuirea modului în care acestea vor continua să se desfășoare. Dar evaluarea se realizează și după ce învățarea (în context formal, informal sau non-formal) a avut loc. Pentru că marchează finalitatea experienței de învățare. Și oferă posibilitatea identificării unui om potrivit la locul potrivit în momentul potrivit.