În România, sistemul formării profesionale continue a adulților este - poate - unul dintre cele mai simple sisteme. Felul în care unii sau alții îl interpretează îl face să fie mai puțin agreat în anumite comunități.
Nu trebuie să citești decât câteva pagini ca să âl înțelegi:
Numeroase alte prevederi legale influențează modul de derulare al activității de formare + evaluare + certificare în ocupații sau calificări din COR, respectiv RNCP: Legile Educației (2023), Procedura de actualizare COR (2022), Metodologiei de elaborare standardelor ocupaţionale (2022), Metodologiei de gestionare a RNCP (2019), Legea privind profesiile reglementate (2004) etc.
NU.
*** Hotărârea Guvernului nr. 474/2022 din 6 aprilie 2022
De ce ar trebui ca toți angajații să fie calificați?
Calificarea presupune un program de formare de lungă durată: 1080 de ore (nivelul 4 de calificare), 720 de ore (nivelul 3), 360 de ore (nivelul 2), 180 de ore (nivelul 1).
Programele de calificare presupun 2/3 de practic: stagii de practică, laboratoare etc. În condiții reale de muncă, de obicei.
Ucenicia se dezvoltă având la bază programe de calificare.
Nu ai cum să te specializezi sau să te perfecționezi într-un domeniu în care nu ești calficat.
Accesul la locurile de muncă într-un domeniu ar trebui să fie deschis numai celor care cu adevărat sunt potriviți și mai apoi depun eforturi pentru a deține nivelul de calificare și de specializare ce poate dezvolta acel domeniu.